Att tvätta håret med tvål: En guide till en effektiv och naturlig metod

Att tvätta håret med tvål, även känd som "no-poo" eller "shampoo bar"-metoden, har ökat i popularitet de senaste åren. Många människor började använda sig av denna metod av olika anledningar, bland annat för att det är ett mer miljövänligt alternativ till traditionellt schampo och det kan vara billigare. Med FOAM accessories schampotvål så uppger våra återkommande kunder förbättrad hårkvalité som den absolut största anledningen till att de väljer schampotvål. 

För att avgöra om att tvätta håret med tvål är rätt för dig:

Fördelar:

 • Miljövänligt: Schampotvålarna gjorda av naturliga ingredienser och producerar minimalt med avfall, till skillnad från traditionellt schampo som ofta kommer i plastflaskor.
 • Skonsammare: Schampotvålarna är tillverkade för att ge optimalt skonsam hårrengöring och basen är alltid ekologiska oljor. 
 • Förbättrad hårkvalité: Många människor som byter till schampotvål rapporterar att deras hår blir mjukare, glansigare och mindre frissigt. Håret blir mer lättskött och de slipper balsam och inpackningar.

Nackdelar:

 • Kan kräva en anpassningsperiod: Det kan ta tid för håret att vänja sig vid schampotvål och vissa upplever en initial torrhet eller fettperiod innan håret anpassat sig och du ser den förbättring du var ute efter. Håll ut! Det tar normalt 2-3 tvättar att se resultatet. 
 • Du kan aldrig gå tillbaka: Många som vant sig vid schampotvål upplever att aldrig kan byta tillbaka till flytande schampo då fördelarna med schampotvål gör håret så oerhört lättskött och vackert. För att få samma effekt med flytande schampo krävs många olika kemiska produkter som inte är skonsamma för kroppen. 

Om du vill prova att tvätta håret med schampotvål:

 • Välj rätt tvål: Inte alla tvålar är lämpliga för att tvätta håret. Välj en schampotvål som är utvecklad med ingredienser speciellt utvalda för att göra ditt hår vackert. Välj den schampotvål som passar just din hårtyp. 
 • Blöt håret ordentligt: Se till att håret är ordentligt blött innan du applicerar tvålen. Detta hjälper till att skapa lödder och fördela tvålen jämnt.
 • Gnugga tvålen mot hårbotten: Gnugga tvålen direkt mot hårbotten i cirkulära rörelser. Du kan också löddra upp tvålen i händerna och sedan applicera löddret i håret.
 • Massera hårbotten: Massera hårbotten ordentligt med fingrarna för att stimulera blodcirkulationen och lyfta bort smuts och oljor.
 • Skölj noggrant: Skölj håret noggrant med varmt vatten tills allt lödder är borta. Var noga med att skölja även hårbotten.
 • Använd balsamkaka (om det behövs): Vissa personer kan behöva använda balsam efter att ha tvättat håret med tvål, speciellt om de har väldigt torrt hår eller bor där vattnet är "hårt" och hårets PH värde behöver sänkas efter att ha blötts ned. 
 • Var tålmodig: Det kan ta tid för håret att vänja sig vid en schampotvål men när du väl vant dig vill du aldrig byta tillbaka. Om du upplever en initial torrhet eller fettperiod, ge det tid och fortsätt använda metoden.
FOAM Accessories schampoguide

Vilken schampokaka passar dig bäst?

Vi har schampokakor för alla hårtyper. Läs mer i vår schampoguide för råd om vilken du ska välja.

Schampoguiden